Dieta przy raku trzustki, żołądka, prostaty

Osoby, u których zdiagnozowany został nowotwór trzustki lub żołądka, powinny zwrócić szczególną uwagę na sposób odżywiania się. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzi się lekkostrawna dieta, która będzie oszczędzać chory organ. Jadłospis osoby chorej na raka trzustki powinien bazować na niedużych ilościach błonnika oraz tłuszczu.

Pacjenci chorujący na nowotwór trzustki lub żołądka powinni jadać posiłki około pięciu – sześciu razy dziennie, najlepiej w niedużych porcjach. Nie wolno dopuścić do przepełnienia żołądka, gdyż wówczas mogą się pojawić skłonności do wymiotów. W przypadku raka trzustki dość dobrze sprawdza się dieta kleikowa, która jest w stanie zapewnić organizmowi odpowiednią ilość płynów oraz węglowodanów. Dieta taka nie może być jednak stosowana dłużej niż przez czterdzieści osiem godzin.

Dieta kleikowa przy raku trzustki może być wzbogacana dodatkiem słodkiego mleka, które dodaje się do przyrządzanych kleików. Ponadto dozwolone jest także spożywanie wywaru z warzyw (najlepszy będzie z marchewki, pietruszki oraz selera). Działanie tej diety na przewód pokarmowy jest u każdego pacjenta inne, ale zależy w dużej mierze od rodzaju kaszy. Kleiki ryżowe mają właściwości zapierające, natomiast kleiki z płatków owsianych rozwalniające. Najbardziej obojętne działanie wykazują kleiki jęczmienne.

Podobna dieta może być stosowana przy raku żołądka. W takim wypadku także powinna to być dieta lekkostrawna, która będzie oszczędzać żołądek. Co więcej, warto też wiedzieć, że jadłospis przy raku żołądka nie może być bogaty w tłuszcze, których dostarczanie w trakcie leczenia nie jest pożądane.

Tworząc dietę przy konkretnym typie nowotworu warto poznać produkty w profilaktyce przeciwrakowej, zwłaszcza, że wiele pokarmów można włączyć do jadłospisu.

Na szczególny sposób żywienia powinny zwrócić również uwagę osoby chorujące na raka prostaty. Ten rodzaj nowotworu pomaga zwalczać przede wszystkim jedzenie pomidorów oraz brokułów w jednym posiłku. W ten sposób warzywa mają znacznie bardziej skuteczne działanie niż spożywane oddzielnie.

Dieta przy nowotworze prostaty powinna opierać się na ekologicznych produktach, pozbawionych chemicznych dodatków. W trakcie choroby należy ograniczyć palenie oraz przyjmowanie leków nasilających choroby prostaty. Bardzo ważne jest dostarczanie organizmowi odpowiednich ilości cynku, witaminy C, E oraz flawonoidów (znajdują się one między innymi w warzywach strączkowych oraz orzechach). Dobre rezultaty może przynieść także spożywanie dużych ilości ryb morskich.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *