Dietetyczne zapiekane ziemniaki z krewetkami

Nadeszło lato więc najwyższa pora aby poczuć jego smak. Najlepszym sposobem na to są potrawy z owoców morza, które nadadzą naszej kolacji lub obiadowi śródziemnomorskiego klimatu. Przyrządzając krewetki trzeba pamiętać, że należy je smażyć lub gotować bardzo krótko, bo zbyt długie smażenie lub gotowanie spowoduje, że staną się bardzo twarde i suche. Uważajcie także ze świeżymi krewetkami, bowiem te należy spożyć w ciągu 24 godzin, dlatego lepiej kupować te mrożone 🙂

Potrzebne składniki:

  • opakowanie mrożonych krewetek Frosty (220 g)
  • pół kg dużych ziemniaków (może być trochę więcej)
  • 50 g boczku
  • 25 g kiełbasy jałowcowej
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła
  • 2 jaja
  • 2 łyżki wody mineralnej, lub przegotowanej wody
  • pół pęczka kopru
  • przyprawy (1 łyżeczka soli, pieprz, 1 łyżeczka sosu sojowego)

Krewetki wyjmujemy z opakowania, przekładamy do miski i rozmrażamy pod przykryciem.

Ziemniaki myjemy jeśli są młode, szorujemy jeśli są starsze, przekładamy do garnka z osoloną, gotującą się wodą i gotujemy w mundurkach przez ok. 30 minut.

Boczek oraz kiełbasę jałowcową kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na dużej patelni na maśle, aż boczek będzie chrupiący. Cebulę obieramy, płuczemy zimną wodą i drobniutko siekamy a następnie dodajemy do smażącego się boczku i wszystko razem smażymy przez chwilkę aż cebulka się zarumieni.

Ugotowane ziemniaki hartujemy zimna wodą, obieramy ze skórki i kroimy w dosyć grube plastry. Rozmrożone krewetki płuczemy wodą i osuszamy.

Ziemniaki i krewetki dodajemy do smażącej się cebuli i boczku i smażymy na dużym ogniu co chwila mieszając.

Do miseczki wbijamy jajka, lekko je roztrzepujemy, a następnie dolewamy wodę, sos sojowy oraz wsypujemy łyżeczkę soli i jeszcze raz porządnie roztrzepujemy aż wszystko się dobrze zmiesza.

Smażące się ziemniaki z krewetkami zalewamy roztrzepanymi jajkami i smażymy na dosyć małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż jajka się zetną.

Koperek drobno siekamy. Ziemniaki z krewetkami przekładamy na talerze i suto posypujemy koperkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *