Dzika róża i jej walory

dzika róża

Dzika róża to rodzaj rośliny, na którą często nie zwracamy uwagi. Tymczasem ma piękne kwiaty, od delikatnego różu po amarant, w zależności od prezentowanego gatunku oraz owoce, które, przetrwawszy do zimy są przysmakiem ptaków.

Dziką różą fascynują się nie tylko ptaki, ale i ludzie, zwłaszcza ci, którzy przekonali się, jak cennym kwiatem i owocem jest ta roślina.
W kwiatach dzikiej róży kryją się garbniki, olejki eteryczne, flawonoidy, antocyjany, dlatego też polecane są przy bólu gardła, niestrawnościach, problemach skórnych, stąd też zalecenia, by naparem z kwiatów, jak na zasadzie toniku, przemywać twarz.
W owocach dzikiej róży kryje się wiele cennych składników, w tym: witamina C, której jest tu 30-40 razy więcej aniżeli w owocach cytrusowych, A, B1, B2, E, K a także garbniki, flawonoidy, kwas foliowy, kwasy organiczne, pektyny, karotenoidy. Ze względu na to bogactwo składników, owoce dzikiej róży wykorzystywane są przy nadciśnieniu i chorobach serca czy wątroby, dodatkowo wykazują właściwości wzmacniające i przeciwzapalne, dlatego polecane są w okresie wzmożonych przeziębień.

Dzika róża występuje w Polsce dość często, głównie na obrzeżach lasów, na nieużytkach a także w miejskich skwerach. Nie jest rośliną bardzo wymagającą, wystarczy jej jedynie dużo słońca.
Kwiaty dzikiej róży zbiera się w słoneczne dni, następnie suszy w cieniu oraz przewiewnym miejscu. Służą one głównie do produkcji olejków aromatycznych. Owoce dzikiej róży zbierane są natomiast na przełomie sierpnia i września, kiedy to nie są one jeszcze w pełni dojrzałe. Następnie są one suszone w suszarniach z nasionami lub bez. Owoce dzikiej róży znajdują swe zastosowanie w produkcji spożywczej oraz leczniczej.

Olejek różany
O zaletach olejku pozyskanego z kwiatów dzikiej róży mogły przekonać się kobiety za sprawą żyjącego w X w arabskiego uczonego, który jako pierwszy uzyskał pachnący eteryczny olejek różany. Od tej pory służył on do perfumowania się, przemywania twarzy i pielęgnacji skóry.
Zalet olejku różanego jest wiele. Działa on uspokajająco, przeciwbólowo, przeciw depresyjnie, antyseptycznie, przeciwbakteryjnie, łagodzi skórę po zbyt intensywnej ekspozycji na słońce.
Początkowo olejek różany wykorzystywano ze względu na jego zapach, z czasem jednak odkryto jego walory składnikowe. Zaczęto wykorzystywać zatem dziką różę do produkcji kosmetyków głównie do cery wrażliwej i suchej.
Kosmetyki, które wyprodukowane są na bazie kwiatów z dzikiej róży są stosunkowo drogie, bowiem aby otrzymać 1l olejku potrzebne są aż 4 tony płatków kwiatów dzikiej róży.

Dzika róża w kosmetyce
Dzika róża znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w produkcji perfum, ale i kosmetyków. Roślina ta wykazuje właściwości zmiękczające, nawilżające, wygładzające z uwagi na bogactwo zawartych w nich witamin, które hamują proces pogrubiania się warstwy rogowej naskórka. Stosując kosmetyki stworzone na bazie owoców dzikiej róży zauważyć można poprawę stanu skóry i zmniejszenie zmian trądzikowych.
Z uwagi na zawarty w owocach dzikiej róży karoten, z którego powstaje witamina A, kosmetyki z zawartą w nich dziką różą przyczyniają się do rozjaśnienia skóry, zmniejszenia ryzyka wystąpienia plam pigmentacyjnych, w tym piegów. Kompleks witamin z grupy B minimalizuje z kolei szorstkość cery.

Dzika róża w lecznictwie
Dzika róża jest owocem, który zawiera znacznie więcej (30-40 krotnie więcej) witaminy C od owoców cytrusowych. Dwadzieścia lat badań polskich naukowców pozwoliło wyhodować odmianę dzikiej róży, która zawiera sto razy więcej witaminy C aniżeli owoce cytrusowe i aż 3500 mg witaminy C w 100 g soku. Warto zwrócić uwagę na to, iż polskie wysokowitaminowe soki z dzikiej róży jako jedyne w krajach europejskich zawierają w 100 ml soku aż 450 mg witaminy C. Sięgać należy po nie zwłaszcza w okresie, kiedy zwiększa się ryzyko przeziębień.
Wyciągi z dzikiej róży wskazane są dla kobiet w ciąży i w okresie karmienia a także przy osłabieniach i stresie.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zostaje zaspokojone po zjedzeniu 1-3 owoców dzikiej róży. Właściwości owoców zależne są od czasu ich zbiorów, sposobu suszenia a także sposobu i czasu ich przechowywania. Zbyt długie suszenie owoców przyczynia się do utraty cennego w owocach kwasu askrobinowego, równie niekorzystnie wpływa na nie wysoka temperatura.

Jak wykorzystać dziką różę we własnym domu
Ze względu na ogrom wartości, jakie tkwią w dzikiej róży warto postarać się o jej zbiór, tym bardziej, że to już ostatnie chwile.
Z owoców dzikiej róży można przygotować nalewkę, która poprawi przemianę materii, apetyt oraz trawienie.
Do jej przygotowania potrzebować będziemy 500 g owoców róży, które należy, po umyciu, zasypać szklanką cukru i zalać ¾ l czystej wódki. Taką nalewkę odstawiamy na tydzień w ciepłe miejsce od czasu do czasu wstrząsając. Po tym czasie należy ją przecedzić przez gazę, przelać do ciemnej butelki i odstawić do lodówki. Pić dwa razy dziennie po małym kieliszku.

Jeśli jednak przegapimy zbiór owoców, warto pamiętać o zbiorze kwiatów. Odpowiedni na to jest słoneczny dzień. Po zbiorze kwiaty należy suszyć z zacienionym i przewiewnym miejscu. Suche płatki kwiatów należy ucierać z cukrem w proporcjach jedna łyżka cukru na garść płatków. Kiedy te dwa produkty zostaną roztarte, należy dodać sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Tak przygotowane tarte płatki przechowywać w lodówce. Jeść je 3 razy dziennie po łyżeczce.
Przygotowany produkt działa uspokajająco, zmniejsza nadkwaśność żołądka.

Z uwagi na swe właściwości warto sięgnąć już teraz po herbatkę z dzikiej róży, sok, który dostarczy naszemu organizmowi sporą ilość witaminy C czy choćby cukierki ziołowe z dziką różą, które nie tylko zaspokoją naszą ochotę na słodki smak, ale dostarczą naszemu organizmowi cennych witamin.

Polecam:

ravestin opinie lekarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *