Gruszki – smaczne i zdrowe

odchudzanie

W wielu przydomowych sadach znajdują się jabłonie, tymczasem niedocenianymi owocami są gruszki, które zawierają w sobie wiele cennych składników pozytywnie wpływających zarówno na zdrowie, jak i urodę.

Gruszki to owoce, którymi delektowano się już w czasach prehistorycznych. Świadczą o tym wykopaliska suszonych owoców pochodzące z okresu kamienia łupanego oraz epoki brązu.
Z Grecji gruszka przedostała się do Rzymu, gdzie stała się niezwykle popularnym owocem. Hodował je między innymi Juliusz Cezar, który polecił posadzenie tej rośliny w zdobytej Anglii.
Nowe gatunki gruszy wyhodowane zostały na przełomie XVII i XVIII wieku. To przyczyniło się do rozpropagowania tego owocu na szerszą skalę. Były one wykorzystywane nie tylko do celów konsumpcyjnych, ale i leczniczych.
Drzewo gruszy jest dość charakterystyczne. Pędy są proste, sztywne, wygięte, liście o kształcie jajowatym, wydłużonym, eliptycznym i to właśnie po nich rozpoznać można gatunek gruszy. Kwiaty gruszy tworzą baldachogrona i mają biały kolor. Nie mają woni, są owadopylne.
Owoce gruszki najczęściej są wydłużone, w okolicy szypułki stożkowate.
Skórka tego owocu jest stosunkowo twarda, zielona, żółta lub brązowa, ziarnista.

Co kryje w sobie gruszka
Owoce gruszy nie cieszą się tak dużym zainteresowaniem, co jabłka, najbardziej popularne owoce w Polsce. Tymczasem ich skład zachęca do sięgania po te owoce.
Cennymi składnikami, jakie znajdują się w gruszce są: potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, miedź, sód, bor, jod. Nie brak w nich także kwasów owocowych (cytrynowy oraz jabłkowy) a także olejków eterycznych, pektyn, błonnika oraz węglowodanów. Spożywając gruszkę dostarczamy także cennych witamin: A, C, PP, B1, B2, B6.
Dojrzałe owoce zawierają sporą ilość cukru, mniej dojrzałe bogatsze są w pektyny i kwasy organiczne.
Średniej wielkości gruszka dostarcza około 60 kalorii.

Gruszka i jej zastosowanie
Owoce gruszek wykorzystywane były od wieków w zwalczaniu rozmaitych dolegliwości. I tak zwalczano nimi gorączkę, postać pieczona polecana była przy problemach z trawieniem, smażona działała wzmacniająco, przy zatruciach z kolei wykorzystywano popiół z dzikiej gruszy połączony z sokiem z tegoż owocu.

Owoce gruszki, wbrew panującym opiniom, nie są ciężkostrawnymi owocami, ważne jest jednak, by zostały dokładnie pogryzione.
Gruszki Williama wykorzystuje się do deserów dla niemowląt, kompot z suszonych gruszek jest doskonały dla osób z problemami układu pokarmowego, z gorączką, doskonale gasi też pragnienie.
Dzieci mogą spożywać gruszki po ukończeniu sześciu miesięcy.

Gruszki, w różnych postaciach, potrafią zadziałać na różne dolegliwości. I tak na przykład te cierpkie i niedojrzałe są wskazane przy biegunkach, posiadają sporą ilość garbników, postać soczysta i dojrzała pobudza procesy trawienne, hamuje zaparcia, natomiast spożywane w dużych ilościach mogą wywołać biegunkę.
Sięganie po gruszki zalecane jest także przy zapaleniach dróg moczowych, kamicy nerkowej a także stanach zapalnych gruczołu krokowego.

Napar z gruszek wykorzystać można podczas przeziębień, gorączki czy kaszlu. Bóle głowy i migrenę pomoże natomiast zwalczyć okład z silnego naparu sporządzonego z suszonych owoców.
Napar ze świeżych owoców gruszy koi rany i owrzodzenia, zaś sok gruszkowy jest doskonały na obniżenie ciśnienia i wzmocnienie naczyń włosowatych.
Cierpiącym na nadciśnienie tętnicze zaleca się spożywanie co najmniej dwa razy w tygodniu nawet do 2 kg tych owoców.

Z uwagi na zawarty w gruszkach bor, ich spożywanie pobudza pracę mózgu oraz ułatwia koncentrację. Pierwiastek ten ma także znaczenie dla budowy kości, bowiem wspomaga transport wapnia, który, jak wiadomo, jest istotnym czynnikiem dla rozwoju i właściwego funkcjonowania kości. Ze względu na te właściwości, gruszki polecane są osobom, u których istnieje ryzyko wystąpienia osteoporozy. W grupie ryzyka znajdują się kobiety w okresie menopauzy oraz osoby przyjmujące leki zawierające sterydy. Ci, którym zależy na zdrowiu i zmniejszeniu ryzyka wystąpienia osteoporozy powinny spożyć choć dwie gruszki w tygodniu.
Owoce te polecane są także osobom chorym na tarczycę, bowiem w składzie tych owoców zawarty jest jod.

Gruszki w kosmetyce
Owoce gruszek wykorzystywane są w kosmetyce. Wyciąg z tych owoców dostarcza skórze cennych składników, cukrów prostych (fruktozy, glukozy i sorbitolu) a także witamin: A, C, z grupy B, minerałów, kwasów owocowych, antyutleniaczy.
Ekstrakt z gruszki wygładza, koi, nawilża, wspomaga usuwanie martwych komórek z naskórka, poprawia koloryt skóry. Zawarte w wyciągu polifenole oraz witaminy hamują proces starzenia się skóry, ujędrniają ją, chronią przed działaniem promieni słonecznych.
Wyciąg z gruszek wykorzystywany jest często do produkcji kosmetyków do włosów, głównie ze względu na obecność w nim glukozy, która połączona z keratyną włosa wpływa na jej uelastycznienie oraz zahamowanie procesu rozdwajania się końcówek.
Pektyny zawarte w wyciągu z tych owoców radzą sobie skutecznie w walce z trądzikiem, toteż ekstrakt gruszkowy wspomaga zwalczanie niedoskonałości skóry.

Domowe maseczki z wykorzystaniem gruszki
Maseczka odżywcza
Owoc gruszki myjemy, następnie ścieramy, dodając do niej łyżkę miodu oraz kilka kropel oliwy. Nanosimy na skórę twarzy, szyi i dekoltu, pozostawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie zmywamy.
Maseczka oczyszczająca
Gruszkę ścieramy, dodajemy łyżkę serka homogenizowanego oraz łyżkę płatków owsianych. Wszystkie produkty łączymy i nakładamy na skórę twarz, szyi i dekoltu. Pozostawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie zmywamy wodą.

Więcej przeczytasz tutaj:

Varicolen apteka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *