Produkty w profilaktyce antynowotworowej

Choroby nowotworowe są globalnym problemem, którego z całą pewnością nie należy lekceważyć. Aby skutecznie ochronić się przed zachorowaniem na raka, warto podjąć zmianę dotychczasowego stylu życia i żywienia już dzisiaj. Właściwie zbilansowana dieta jest jednym z najważniejszych czynników w profilaktyce antynowotworowej.

Ochrona przed rakiem jest głównie profilaktyką dietetyczną, gdyż wciąż spora liczba osób nie pamięta o podstawowych zasadach żywieniowych. Przepisy diety chroniącej przed rakiem powinny być zróżnicowane i opierać się na ekologicznych produktach, w których składzie będzie jak najmniej szkodliwych substancji agrochemicznych.

Dieta w profilaktyce antynowotworowej powinna być dietą z niedużą ilością czerwonego mięsa oraz tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. W jadłospisie powinny natomiast znaleźć się ryby morskie, produkty zbożowe, świeże warzywa i owoce oraz oleje roślinne. Takie produkty wykazują silne działanie przeciwrakowe i cechują się sporą ilością antyoksydantów. Antyoksydanty odgrywają bardzo duże znaczenie w blokowaniu związków, które mogą wywoływać choroby nowotworowe.

W profilaktyce przeciwrakowej zaleca się spożywanie każdego dnia przynajmniej trzech porcji świeżych owoców oraz warzyw. Szczególnie warto sięgać po kapustę, brukselkę, kalafiora, brokuły, rzodkiewkę oraz czosnek. Należy natomiast ograniczyć spożycie wędzonych mięs, ryb oraz marynat. Odpowiednio zbilansowana dieta ma także działanie wspierające terapię antynowotworową, więc zalecenia dietetyczne podsuwane są także tym osobom, u których został zdiagnozowany określony typ nowotworu.

Dieta, która ma chronić przed rakiem nie powinna skupiać się na dostarczaniu energii. Konieczne jest ograniczenie zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu. Co więcej, wskazane jest dodatkowo zastępowanie dań pieczonych i smażonych posiłkami przygotowanymi na przykład na parze lub w wodzie.

Badania naukowców dowiodły, iż przed zachorowaniem na niektóre rodzaje raka (między innymi na nowotwór jelita grubego) może również chronić właściwy poziom wapnia w menu. Dlatego w naszej codziennej diecie nie powinno brakować chudych przetworów mlecznych oraz niegazowanej wody mineralnej o wysokiej zawartości wapnia. W menu powinno być jak najmniej pokarmów o działaniu zapierającym.

W profilaktyce przeciwrakowej warto zrezygnować z kawy oraz mocnej herbaty. Takie napoje można zastępować wodą mineralną, zieloną herbatą, sokami owocowo – warzywnymi oraz koktajlami o właściwościach antyrodnikowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *