Właściwości koktajlu antyrodnikowego

Jednym z bardziej istotnych czynników mających wpływ na powstawanie chorób nowotworowych są tak zwane wolne rodniki. Niestety jest się przed nimi bardzo trudno ochronić, gdyż substancje te obecne są w każdym ludzkim organizmie. Wolne rodniki dodatkowo przyspieszają procesy starzenia się skóry i mogą być odpowiedzialne za rozwój wielu schorzeń cywilizacyjnych.

Wolnymi rodnikami nazywane są przede wszystkim te związki, które w ludzkim organizmie powstają na skutek przemian metabolicznych. Odznaczają się dość silną aktywnością fizyczną. Są w stanie atakować zarówno komórki białka, jak i na przykład cząsteczki DNA, prowadząc do ich uszkodzeń. To z kolei jedna z przyczyn rozwoju chorób nowotworowych.

Do najbardziej znanych źródeł powstawania wolnych rodników zalicza się między innymi alkohol, stres, nikotynę, promieniowanie słoneczne, wysoko przetworzoną żywność, zanieczyszczenia środowiska oraz pestycydy, które mogą znajdować się w produktach żywnościowych. Zwiększone wytwarzanie tych substancji może wpływać nie tylko na rozwój chorób nowotworowych, ale również takich schorzeń, jak: nadciśnienie tętnicze, cukrzyca czy miażdżyca. Wolne rodniki coraz częściej odpowiedzialne są także za bezpłodność.

By skutecznie bronić się przed niepożądanym działaniem wolnych rodników, należy szczególną uwagę zwrócić na dietę. Poszczególne produkty w profilaktyce antynowotworowej odgrywają bardzo ważną rolę. Dieta powinna być właściwie zbilansowana, to znaczy dostarczać organizmowi najcenniejszych składników odżywczych. Poza tym musimy zwrócić uwagę na aktywność fizyczną oraz codzienny wypoczynek, który pomoże nam oczyścić organizm ze stresu.

W obronie przed wolnymi rodnikami może nam również pomóc koktajl o właściwościach antyrodnikowych. Taki napój działa niezwykle skutecznie i pomaga usuwać z organizmu wolne rodniki. Do przygotowania koktajlu potrzebne są następujące składniki: sześćdziesiąt gramów miękkiego tofu, pięć niewielkich marchewek, garść świeżych owoców (mogą być również mrożone: truskawki, jagody, maliny), łyżka otrębów pszennych, łyżka siemienia lnianego, pół szklanki mleka sojowego oraz pół szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.

Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą zmiksować. Tak przygotowany koktajl antyrodnikowy najlepiej jest wypijać dwa razy dziennie w ilości dwóch szklanek. Napój pomoże nam bronić się przed wpływem wolnych rodników. Dzięki niemu zyska nie tylko nasz wewnętrzny organizm, ale i skóra, która stanie się znacznie bardziej elastyczna i sprężysta, a zmarszczki będą mniej widoczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *